Collectieve zorgverzekering

Wanneer meerdere mensen als groep een zorgverzekering afsluiten, is er sprake van een collectieve zorgverzekering. De belangrijkste reden om dit te doen, is het financiƫle voordeel dat ermee gepaard gaat. Ten opzichte van een individuele zorgverzekering, kan een collectieve zorgverzekering tot 7% goedkoper zijn. Een nadeel ervan is het collectieve karakter. Er is geen ruimte voor maatwerk of uitzonderingen en het hele collectief dient dezelfde zorgverzekering af te sluiten.

Collectief als gezin

De kleinste vorm van een collectieve zorgverzekering is wellicht de zorgverzekering waarbij het gezin als collectief fungeert. Hierbij kiest men ervoor om alle leden van het gezin als groep te verzekeren. Vaak zijn er kortingen aan verbonden of is er sprake van een formule voor gezinnen.

Collectief als vereniging of belangengroep

Ook een vereniging kan een collectieve zorgverzekering afsluiten voor zijn leden. Doordat dit vaak gebeurt, kan bijna iedereen wel ergens een collectieve zorgverzekering vinden waarbinnen hij terecht kan, indien dat gewenst is. Bij een collectieve zorgverzekering voor verenigingen treedt de vereniging op als belangenpartij voor zijn leden. Dit kan inhouden dat er bijvoorbeeld extra dekkingen worden voorzien voor brillen of lenzen of dat tandheelkunde is opgenomen in de collectieve verzekering.

Collectief verzekeren via de werkgever

Naast verenigingen of belangenorganisaties zijn er ook heel wat werkgevers die hun werknemers en hun gezin een collectieve zorgverzekering aanbieden. De prijzen die bekomen worden, zijn vaak erg gunstig en soms wordt een deel van de premie door de werkgever betaald waardoor het voor de werknemer erg interessant is om mee in het collectief te stappen.

Om een idee te krijgen van de mogelijke collectieve verzekeringen die bestaan en wat hun voorwaarden en voordelen zijn, kunt u hier informatie aanvragen om te vergelijken.