Zorgverzekering ouderen

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is wettelijk verplicht een zorgverzekering te hebben. De wensen en eisen met betrekking tot zorgverzekeringen zijn alleen niet voor iedereen hetzelfde. Als 65-plusser zul je andere zaken belangrijk vinden dan als twintiger. Hoe vind je als oudere een passende zorgverzekering?

Zorgverzekering voor ouderen

In een zorgverzekering voor ouderen zijn goede dekkingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, hoortoestellen en geneesmiddelen belangrijk. Simpelweg omdat ouderen vaker en meer gebruikmaken van deze soorten zorg. Ben je als oudere op zoek naar een passende zorgverzekering, dan is het belangrijk zorgverzekeringen te vergelijken die een goede dekking bieden op deze gebieden.

Als oudere heb je niet per definitie een uitgebreidere zorgverzekering nodig dan wanneer je jong bent. Er zijn ook dekkingen die juist op latere leeftijd minder of helemaal niet belangrijk zijn. Denk aan dekkingen voor kraamzorg, verloskundige hulp en orthodontie. Deze dekkingen kun je bij het vergelijken van zorgverzekeringen als oudere dan ook buiten beschouwing laten.

Zorgverzekering ouderen, acceptatie

Veel verzekeraars hebben speciale pakketten voor ouderen samengesteld. Dat zijn aanvullende verzekeringen die je naast een goedkope basisverzekering kunt afsluiten en die bestaan uit dekkingen die speciaal gericht zijn op de oudere doelgroep. Let op: voor aanvullende verzekeringen geldt geen acceptatieplicht. Dat betekent dat een verzekeraar je voor deze verzekering niet hoeft te accepteren.

Voor de basisverzekering geldt de acceptatieplicht wel. De dekking van de basisverzekering wordt door de overheid vastgesteld en verschilt daarom nauwelijks tussen zorgverzekeraars. Er bestaat dus ook niet zoiets als een speciale basis zorgverzekering voor ouderen. Wel kun je als oudere kiezen voor een collectieve zorgverzekering voor ouderen via bijvoorbeeld een ouderenbond. Omdat het een collectieve verzekering betreft, krijg je vaak een korting op de premie.

Ouderen en wisselen van zorgverzekering

Uit onderzoek blijkt dat jongeren vaker wisselen van zorgverzekering dan dat ouderen dat doen. Maar ook ouderen kunnen veel geld besparen door van zorgverzekering te wisselen. Wil je zorgverzekeringen vergelijken, let dan goed op dat je de dekkingen selecteert die voor jou belangrijk zijn. Je ziet vervolgens snel welke verzekeringen er als voordeligste uit de bus komen en ook qua dekking goed aansluiten bij jouw wensen en eisen.