Hoe weet ik wanneer ik eigen risico moet betalen?

Iedere Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Voor deze basisverzekering geldt een eigen risico van 220 euro in 2012. Dit betekent dat u de eerste 220 euro die u aan medisch kosten maakt, zelf moet betalen. De huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en tandarts tot 18 jaar tellen niet mee voor het verplichte eigen risico. Voor een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.

Als u zo gezond bent als een vis, kunt u ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. U kunt daarbij kiezen voor 100 tot 500 euro. Dat betekent bij de laatste dat u een eigen risico van 720 euro neemt. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting u krijgt op de premie. Deze korting wisselt per zorgverzekeraar.

Vrijwillig eigen risico

Het vrijwillig eigen risico geldt in principe voor alle zorg die de zorgverzekeraar vergoedt. Het inschrijftarief van de huisarts, de vaste vergoeding per op naam ingeschreven verzekerde, valt er buiten. Maar de zorgverzekeraar mag zelf bepalen welke zorg onder het vrijwillig eigen risico valt. Een deel van de zorgverzekeraars past het vrijwillig eigen risico niet toe op huisartsenzorg, kraamzorg, verloskundige zorg, ketenzorg en na-controle van de levende nier-of leverdonor bij orgaantransplantatie.

Benieuwd hoeveel het scheelt als u uw eigen risico verhoogt? Zorgverzekering vergelijken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.