huisarts

Misverstanden over collectieve zorgverzekering

Een groot deel van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Deze soort verzekering is in feite een zorgverzekering afsluiten met een grote groep, zoals werknemers, leden van patiëntenverenigingen, maar ook bijvoorbeeld leden van een sportclub. Voor verzekeraars is het aantrekkelijk om in een keer zo’n groep te verzekeren. Zo hebben ze in één klap veel klanten.

Voorheen was de maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering was 10%. Afgelopen jaar werd dit echter verlaagd naar 5% door de politiek. Een domper voor collectief verzekerden dus, maar hoe gunstig is de collectiviteitsverzekering voor de zorg eigenlijk? En wat zijn andere vragen en misverstanden over deze verzekering? In spreken we deze misverstanden samen met Independer Zorgverzekeringen.

Voordeliger

Veel mensen denken dat een collectief per definitie goedkoper is, dit klopt echter (meestal) niet. Binnen een collectief worden vaak bundels van zorgverzekeraars afgenomen waarin zaken zitten die niet voor iedereen van toepassing hoeven te zijn. Zo kan het zijn dat dekkingen voor reisvaccinaties, diëtisten en alternatieve geneeswijzen automatisch bij een collectieve zorgverzekering zijn meeverzekerd. Uiteraard hoeven deze dekkingen niet voor iedereen van toepassing te zijn. In zulke gevallen is het beter om een individuele polis te zoeken die beter bij je wensen past.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: via een collectief onderverzekerd zijn. In zo’n geval betaal je misschien een lagere premie. Maar heb je zorg nodig waarvoor je niet verzekerd bent? Dan moet je het waarschijnlijk uit eigen zak betalen waardoor je per saldo alsnog duurder uit bent. Het advies is daarom om, naast het collectieve aanbod, altijd je zorgverzekering te vergelijken met verzekeringen die je individueel zou kunnen afsluiten.

Afsluiten via je werkgever

Niet iedere werkgever biedt een collectieve zorgverzekering aan. Als jouw werkgever wel een collectieve zorgverzekering aanbiedt? Dan heb je alsnog de keuze om je zorgverzekering zelf elders af te sluiten. Je bent niet verplicht mee te doen aan het collectief. Toch zijn velen wel collectief verzekerd; naar schatting zo’n twee derde van de Nederlanders.

Welke keuze je ook maakt, ga altijd na welke zorg je nodig hebt en breng dan ook al je wensen en behoeften in kaart. Vergelijk de collectieve mogelijkheden altijd met individuele opties en maak op basis van de vergelijking altijd een keuze die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.